Posts

Showing posts from 2011

www.this-is-my-story.com/v/1EQ49651X9N0

CAT di Perth

Image
Salam,

Hampir dua minggu saya berada di Perth. Banyak perkara menarik dapat dilihat disini. Saya banyak menaiki pengangkutan awam disini. Semasa menaiki train dan bus, saya sangat tertarik dengan papan tanda didalamnya. Begitu juga dengan perhidmatan bas yang disediakan disini. Saya suka naik bas CAT. Pada mulanya puas saya memikirkan kenapa CAT....dan gambar logonya ialah big cat. Sehinggalah anak saya ternampak perkataan Central Area Transit kat hujung bas tersebut. Bas CAT ni ada tiga jenis
Yellow CAT, Blue CAT dan Red CAT. Ketiga-tiga jenis bas ini melalui kawasan yang berbeza dalam bandar ini. Saya telah menaiki semua jenis bas tersebut. Oleh kerana hotel yang kami tinggal betul-betul dalam bandar Perth, agak senang untuk saya menaiki bas ini. Terutamanya kalau nak ke Habour Town.Perkhidmatannya percuma. Kalaulah Malaysia boleh buat sistem seperti ini...tentu kurang jem di KL.
Sekian...Salam from Perth.

27 Tahun Bahtera Mawardah wa Rahmah

Image
9 September 1985 merupakan tarikh yang tidak dapat dilupakan dalam hidup saya. Tarikh inilah saya diijab kabul dengan suami tercinta Othman bin A-Karim di sebuah tanah asing bernama Toledo Ohio. Benarlah firman Allah dalam surah Ar Rum ayat 21 yang bermaksud “Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir”.
Perjalanan bahtera kami selama 27 tahun ini telah melahirkan tiga orang putra dan 2 orang puteri secara “berselang bunga”. Pada 25 September 1986, anak sulung lelaki yang dinamakan Anas dilahirkan. Nama ini dipilih sempena nama sahabat Rasulullah, Anas ibn Malik. Anas dilahirkan di Alor Setar, Kedah tig…

Cuti Oh Cuti

Image
Salam,


Sudah lama saya tak update blog ni....Bukan tak ingat ..selalu ingat nak update tapi ....susah nak tulis alasan disini sebab banyak sangat alasan kalau nak ditulis.
Anyway..untuk kali saya akan menceritakan tentang cuti. Sebagai pensyarah di IPG, cuti kami adalah seperti cuti sekolah. Cuma, pada cuti semester kedua kami diberi tambahan 1 minggu lagi cuti tambahan. Ini bermakna kami mendapat 3 minggu cuti pada semester ini.
Sedihnya..saya belum lagi mendapat cuti yang sebenarnya. Kenapa? Pada minggu pertama cuti, saya masih sebok menyiapkan kerja-kerja seperti menanda kertas peperiksaan dan mengajar KDC. Pada minggu kedua pula, saya dikehendaki menghadiri Bengkel selama 4 hari di Hotel Summit USJ. Manakala, pada minggu ketiga pula saya dikehendaki menghadiri satu lagi bengkel yang lain di Hotel Empress, Sepang. Minggu hadapan semester baharu bermula. Selain daripada menguruskan pendaftaran pelajar baharu, saya juga dikehendaki menghadiri satu lagi mensyuarat di MElaka dan Pulau …

Vietnam Part 2: Cuchi Tunnels

Vietnam Part 2: Cuchi Tunnels Slideshow: BushroLimuna’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Ho Chi Minh City, Vietnam was created by TripAdvisor. See another Ho Chi Minh City slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.

Vietnam Visits 2011

Vietnam 2011 Part 1 Slideshow: BushroLimuna’s trip from Putrajaya, Selangor, Malaysia to Ho Chi Minh City, Vietnam was created by TripAdvisor. See another Ho Chi Minh City slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

10 Tips on How to be a Successful Wife

Image
1.) Use your ‘Fitnah’ (beauty and overtures of allurement) to win the heart of your husband. All women have the ornaments that Allah blessed them with.Use the beauty Allah SWT has bestowed you with to win the heart of your husband. Dress up for your husband at home. Wear the colours and clothes that he likes to see you in and use makeup, perfume, jewellery - in short, whatever it takes to be attractive to him. From the early years, little girls have adorned themselves with earrings and bracelets and worn pretty dresses - as described in the Qur’an. Continue this tradition as a wife. 2.) Be sensitive to his moods, feelings and needs. For example, don’t start complaining or burden him with problems as soon as he comes home; rather, welcome him and make him feel good to be home. Imagine your husband coming home to a clean house, an exquisitely dressed wife, a dinner prepared with care, children clean and sweet smelling, a clean bedroom - what would this do to his love for you…

10 Tips on How to be a Successful Husband

Image
1.)Dress up for your wife, look clean and smell good. When was the last time us men went shopping for designer pajamas? Just like the husband wants his wife to look nice for him, she also wants her husband to dress up for her too. Remember that Rasulullah SAW would always start with Miswak when returning home and always loved the sweetest smells.   

2.) Use the cutest names for your wife. Rasulullah SAW had nicknames for his wives, ones that they loved. Call your wife by the most beloved names to her, and avoid using names that hurt their feelings.  

3.) Don’t treat her like a fly. We never think about a fly in our daily lives until it ‘bugs’ us. Similarly, a wife will do well all day - which brings no attention from the husband - until she does something to ‘bug’ him. Don’t treat her like this; recognize all the good that she does and focus on that.   

4.) If you see wrong from your wife, try being silent and do not comment! This is one of the ways Rasulullah SAW us…

The beautiful of marriage....

Image
Salam, got this interesting story in my e-mail today...

A love story with a touchable ending.. 

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes. Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?  I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn't love her anymore. I just pitied her!
 With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 3…

Kambing Aqiqah Adam Al Fatih

Image
Salam,
Saya abadikan disini gambar-gambar kambing yang diaqiqah untuk cucunda saya yang pertama  yang berlangsung pada 4 hb Februari 2011.


Apakah kriteria kambing untuk akikah....


a.tidak cacat, b.tidak berpenyakit, c.cukup umur, yaitu kira-kira berumur satu tahun, d.warna bulu sebaiknya memilih yang berwarna putih.
Sekian, selamat beramal.

Penyembuh Penyakit Batin

Image
Salam...perkongsian pengubat batin...

Hasan Al-Bashri seorang ulama’ terkemuka yang berasal dari Bashrah, Iraq menyaksikan seorang pemuda datang kepada seorang doktor yang menanyakan perkara berikut :
Wahai doktor, apakah tuan memiliki resepi atau ubat mujarab yang boleh menghapuskan dosa-dosa dan menyembuhkan penyakit hati?
Doktor itu menjawab : Ya!
Pemuda itu berkata lagi : Berikan pada saya resepi mujarab itu!
Doktor berkata : "Ambillah sepuluh bahan pelebur dosa itu :

SEPULUH BAHAN PELEBUR DOSA

PERTAMA :
Ambillah akar pohon rasa fakir’ dan berhajat kepada Allah bersama dengan akar kerendahan hati yang tulus dan ikhlas kepada Allah.

KEDUA :
Jadikan taubatsebagai campurannya.

KETIGA :
Lalu masukkan ia dalam wadah ridha’ atas semua ketentuan dan takdir Allah.

KEEMPAT :
Campurkan dengan campuran qana'ah’ rasa puas dengan apa yang telah Allah berikan kepada kita.

KELIMA :
Masukkan dalam kuali takwa’.

KEENAM :
Tuangkan ke dalamnya air rasamalu’.

KETUJUH :
Lalu didihkanlah d…

E-mail from grave

Image
A Minnesota couple decided to vacation to Florida during the winter. They planned to stay at the very same hotel where they spent their honeymoon 20 years earlier. Because of hectic schedules, it was difficult to coordinate their travel schedules. So, the husband left Minnesota and flew to Florida on Thursday. His wife would fly down the following day.

The husband checked into the hotel. There was a computer in his room, so he decided to send an e-mail to his wife. However, he accidentally left out one letter in her e-mail address, and without realizing his error, he sent the e-mail.

Meanwhile.....somewhere in Houston, a widow had just returned home from her husband's funeral. He was a minister of many years who was called home to glory following a sudden heart attack. The widow decided to check her e-mail, expecting messages from relatives and friends. After reading the first message, she fainted.

The widow's son rushed into the room, found his mother on the f…

Aqiqah Cucunda Adam Al-Fatih

Image
Salam,
Pada 4 hb Februari lepas kami sekeluarga telah mengadakan kenduri aqiqah untuk cucunda kami yang pertama Adam Al-Fatih. Alhamdulillah, walau pun pada mulanya kami agak risau kerana ramai jemputan memberitahu tidak dapat hadir kerana balik kampung sempena cuti raya cina, ramai lagi kenalan yang lain datang.
 Kepada tetamu yang hadir saya ucapkan ribuan terima kasih. Disini saya paparkan gambar kenangan pada hari tersebut.










GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI

Image
SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

Salam, jom sertai Segmen 1000 blog oleh Ben Ashaari...meriahkan dunia blogging...

The Grand Old Lady

Image
Melihat tajuk di atas anda pasti teringat tugu di Muzium di Miri...Bagi saya melihat saya perkataan itu sebelum ini tidak membawa apa-apa makna. Namun selepas 10 hb Dis..segalanya berubah..this grand old lady is me...me yang dah tua....tua dalam erti melewati liku-liku hidup sebagai insan walau pun dari segi pernomboran usia tidak begitu. Saya telah melalui proses kehidupan yang sebenar dari seorang bayi, menjadi kanak-kanak, meningkat remaja secara sendirian, kemudian berkahwin, menjadi isteri, ibu, menantu dan kini menjadi nenek kepada seorang cucu. Inilah proses hidup yang lengkap dalam sebuah kehidupan dengan melalui fasa-fasa kehidupan yang lengkap. Tua lah tu...dari segi makna kehidupan.
Walau bagaimanapun, saya bersyukur kepada Allah kerana diberi kenikmatan yang begini dan berdoa semoga kami sekeluarga sentiasa dilimpahi dengan rahmat dariNYa sentiasa.
Tanggal 10 Disember 2010 merupakan detik yang paling bersejarah dalam hidup saya dimana cucu sulung saya telah selamat dilahi…

Pingat Vs Pangkat

Image
Salam, Selamat bertemu di tahun 2011. Agak lama juga blog ini tidak di update. Sebenarnya banyak cerita nak tulis. Tapi ..tak de mood...Rupanya menulis ni juga perlukan mood. Anyway...masih belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Tahun Baharu kepada semua pembaca blog saya ni. Baru 17 hari kita berada di tahun 2011..macam-macam dah berlaku.
"Tahun 2011 ni sejuk la...?" Itulah jawapan yang diberikan oleh pelajar saya apabila ditanya tentang tahun 2011. Sehingga saat ini, cuaca masih sejuk. Kain pun tak kering...alhamdulillah dah beli dryer.....
Minggu lepas saya ke Genting Highland..cuaca di sana sangat sejuk. Teringat kenangan semasa di US dan UK. Kabus hingga ke tengah hari.
Pingat vs Pangkat..disini juga saya ingin kongsikan beberapa gambar terbaharu saya di tahun 2011..yang sangat signifikan dalam hidup saya. Kenangan ini telah menyedarkan saya betapa Allah itu maha pengasih dan penyayang. Diberinya kita...kenikmatan hidup didunia...supaya kita sentiasa mengingati…